czwartek, 22 września 2016

Olej konopny zimno tłoczony, z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3

OLEJ KONOPNY
tłoczony na zimno, nieoczyszczony



Olej konopny pozyskiwany jest w procesie tłoczenia nasion konopi siewnej w niskiej temperaturze. Olej ten jest cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowy (NNKT), które stanowią ok. 75 % jego objętości. Charakteryzuje się korzenno-orzechowym smakiem i zapachem. W polskiej kuchni jest znany i ceniony od dawna, stosowany jest najczęściej jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, sałatek i innych potraw przygotowanych na zimno.
Wartość odżywczą oleju konopnego podnosi znacząco obecność kwasu gamma-linolenowy (GLA). Kwas GLA jest rzadkim i bardzo wartościowym składnikiem oleju. Związek ten obniża zawartość cholesterolu we krwi, co może przeciwdziałać wystąpieniu miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. GLA bierze udział w syntezie niektórych prostaglandyn, które obniżają ciśnienie krwi, wspomagają układ odpornościowy organizmu oraz wykazują właściwości przeciwzapalne.
Olej konopny Ol'Vita charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 (18g w 100g produktu). Działanie kwasów tłuszczowych omega-3 na organizm ludzki jest wielokierunkowy: normalizuje ciśnienie krwi, redukuje stężenie cholesterolu we krwi, hamuje rozwój choroby niedokrwiennej serca i choroby wieńcowej oraz hamuje rozwój cukrzycy typu II.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują również działanie przeciwdepresyjne poprzez wspomaganie prawidłowej pracy komórek nerwowych kory mózgu.
Olej konopny, ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą powinien być spożywany na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek, kasz i ziemniaków. Sugerowana porcja dziennego spożycia to 3 łyżeczki.
Ciekawostką dla wszystkich posiadaczy futrzaków jest fakt, że systematyczne dodawanie kilku kropli oleju konopnego do karmy pupila poprawia kondycję futra zwiększając jego elastyczność oraz dodając blasku. Olej konopny poprawia również metabolizm zwierząt, podnosi ich witalność oraz wzmacnia system odpornościowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz